Vi får besök av Philip Togni Vineyards från Napa Valley. Detta är ett besök, som har varit på vår önskelista i många år. Lisa Togni, dottern i huset, som numera tillika är vinmakare tillsammans med Philip, kommer till oss med fyra Cabernet Sauvignon-viner i bagaget. Tre viner som är från nyare årgångar och ett som är drygt 20 år gammal, för att visa hur vinerna från den här vingården utvecklas.
Vinerna från Philip Togni Vineyards är mycket intressanta i flera avseenden. När vingården först planterades 1981, av Philip och Birgitta, som för övrigt kommer från Sverige, visste Philip exakt formeln på vinerna han ville göra och planterade vingården därefter med lagom areal av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Alla druvorna ingår i det slutliga vinet, så det blir en så kallad field blend och är densamma år från år. Det enda som skiljer mellan årgångarna är hur väder och klimat varit under året, samt hur skörden fallit ut. Den första årgången var 1985 från denna bergsvingård, som ligger högt upp i Spring Mountain District AVA på 2000 fot. En anmärkningsvärd detalj är, att man inte har fallit i fällan att göra överextraherade viner, som blev vanligt under 2000-talets början, utan alla årgångar är gjorda enligt det ursprungliga konceptet. Viner är rena, distinkta och balanserade enligt europeiskt mönster. Det är ingen överdrift att säga att vinerna härifrån, är de mest Bordeaux-lika från Napa Valley.
Den här stilen av vin tilltalar de nu aktiva vinjournalisterna och vinerna får följaktligen alltid mycket beröm. 100-poängsgränsen har till exempel nåtts ett flertal gånger. Lisa för Philips tradition vidare med bravur och under skörden, och även annars, diskuteras arbetet mellan pappa och dotter dagligen. Philip är nu 98 år gammal, men går upp till vineriet varje dag under skörden, för att tillsammans med Lisa diskutera vilka åtgärder som skall göras med druvorna och druvjuicen.
Vi startar kvällen med Champagne, för att sedan fortsätta med en fyrarättersmeny och fyra Cabernet Sauvignon-viner från årgångarna, 2021, 2019 och 2003. Årgång 2021 har fått 100 poäng och 2019 fick 99 poäng av Decanter, så det finns mycket att se fram emot.
Vi ses på denna exklusiva middag den 4 April kl 18.30. Hela menyn kostar 2.570:- som betalas vid bokningen och är inte avbokningsbar. Ni köper alltså en biljett till middagen.
4 April