Sofiero Slott byggdes 1865 av Kronprins Oscar, som senare blev Kung Oscar II, och hans gemål Sophia, som ett sommarresidens för det unga paret. Det var Sophia, som på en promenad hittade platsen för slottet, fick ge namn till parets sommarparadis.
Redan efter några år kom man på att det var för litet och så byggdes slottet till med ytterligare en våning, så att det fick dagens utseende. Tillbyggnaden gjordes främst med tanke på att Kungen, i sin position som statschef, skulle kunna ta emot internationella gäster på ett ståndsmässigt sätt.
Senare fick Kronprins Gustaf Adolf slottet i bröllopsgåva, när han gifte sig med Margareta av England. Det var också de som tillsammans spenderade mycket tid och energi med att utveckla den vackra parken med alla fantastiska Rhododendrons och all annan blomsterprakt. Arbetet fortsatte med hans andra fru Louise. Man kan säga att det är Gustav Adolf som till största del ligger bakom parkens nuvarande utseende.
Kung Gustav VI Adolf testamenterade vid sin död 1973 egendomen till Helsingborgs Stad, så alla helsingborgare skulle få tillgång till den tjusiga parken. Därefter har parken skötts och vidareutvecklats till att bli ett av de mest besökta turistmålen i Skåne. Sofiero Slott har helt enkelt blivit en viktig destination för regionen. 2010 blev parken framröstad som Europas vackraste park. Det anordnas varje år flera utställningar i slottets museum och parken har många event och utställningar med olika teman. Oavsett årstid finns det anledning att besöka detta omåttligt populära resmål. Under säsong kommer det tusentals besökare varje dag för att njuta av parkens skönhet.
I Slottsrestaurangen skapas det kulinariska luncher och middagar, som med stor förkärlek görs av lokala råvaror. Marcus Nemrin har varit kökschef sedan 1993 och varit dess ägare sedan 2003.
Slottets vinkällare har rariteter från hela världen på hyllorna och stort fokus ligger på USA, Alsace och Bourgogne.
På bottenplan på slottet finns Slottsverandan, som serverar en meny av bistrokaraktär. Det finns också mackor, bakverk från eget bageri och ett stort sortiment vin, kalla drycker och kaffe.
Orangeriet ligger på andra sidan ravinen och här är specialiteterna pizzor med färska råvaror, soppor och mackor. Bakverken kommer från det egna bageriet. Det finns varma och kalla drycker och det är perfekta platsen att sitta utomhus i solen med ett glas bubbel i handen.
I det gamla häststallet och vagnslidret hittar man Trädgårdscaféet, som är, ja just det, ett café. Här köper man sig en glass och bakverken kommer från vårt bageri. Det serveras också enkla rätter som varma mackor och korv. Man kan också köpa våra hemgjorda kakor, marmelader, böcker och lite kökstillbehör här.
På alla våra restauranger har vi en hög ambitionsnivå och håller hög kvalitet på det vi serverar. Vi sätter också stort värde i att tänka långsiktigt och hållbart, helt i enlighet med den fantastiska omgivningen vi lever och verkar i.
Välkommen till någon av våra restauranger.